Böbrek Cerrahisi

BÖBREK KANSERLERİ yetişkin kanserlerin %3-4’ünü oluşturur. Cerrahi tedaviden başka tedavisi olmayan böbrek tümörlerinin %35'i böğür ağrısı ve idrarda kanama şeklinde şikayete neden olur. %65'inde tanı başlangıç döneminde başka rahatsızlıklar nedeniyle yapılan Ultrason,tomografi ve MR gibi tetkilerde tesadüfen teşhis edilir. Genellikle 40-70 yaşları arasında görülür. Böbrek kanseri obeslerde(şişmanlarda), yüksek tansiyonu olanlarda ve özellikle sigara içenlerde daha sık görülmektedir.

CERRAHİ TEDAVİ: Lokalize (böbrek içinde- böbrek sınırını aşmamış) böbrek tümörlerinde (T1b-T2-T3)Açık, Robotik ya da Laparoskopik radikal nefrektomi yapılır. Retroperitoneal(Sırt bölgesi) veya transperitoneal(karın içi) yoldan önce böbrek damarları bağlanır, sonra böbrek çevresindeki yağ dokusu, üreterin bir bölümü ve üst pol tutulumunda böbrek üstü bezi birlikte çıkarılır. Tek organ ve tek uzak metastazı olan olgularda (T1-3 N1 – M1) radikal nefrektomi ve metastaz ekzisyonu yapılmakta ancak birden fazla uzak metastazı olan, fikse olmayan böbrek tümörlerinde (T1-3, N2-M2) radikal nefrektomi ve immunoterapi yada hedefe yönelik(antianjiojenik) tedaviler önerilmektedir.

Parsiyel Nefrektomi(böbreğin yarısının alınması): Dört cm'den küçük tümörlerde (Evre T1a) özellikle diğer böbreği hasarlı olanlarda parsiyel nefrektomi (böbreğin yarısının alınması) uygulanmalıdır. Diğer böbrekte tümör görülme oranı %4-15 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle diğer böbreğin normal olduğu olgularda da mümkün olduğunca parsiyel nefrektomi (böbreğin yarısının alınması) yapılması önerilir.

BÖBREK TÜMÖRLERİNİN EVRELERİ

bobrektumoru_1

BÖBREK ÜST POL TÜMÖRÜ

bobrekkanseri

EVRE1A TÜMÖRLERDE (4 cm'küçük tümör)PARSİYEL NEFREKTOMİ (böbreğin yarısının alınması)YAPILIR

indir (1)

Sayfamız yapım aşamasındadır.